Examinările preventive sunt un subiect important nu numai la adulți, ci și (mai ales) la copii. Acestea trebuie efectuate în mod regulat – de preferință în fiecare an, ceea ce în cazul pacienților mici este necesar datorită intensității dezvoltării. Pentru ca acesta să crească fără probleme, este important să se controleze starea de sănătate, ceea ce este posibil doar prin efectuarea de analize medicale. Recoltarea căror analize ar trebui să devină o rutină pentru fiecare copil?

Verificarea stării de sănătate – când ar trebui să aibă loc?

Starea de sănătate a unui copil este verificată printr-o serie de diverse analize, a căror efectuare permite o evaluare precisă a stării de sănătate a copilului. Implementarea lor este deosebit de importantă atunci când copilul nu este încă capabil să spună ce este în neregulă cu el. De multe ori, în cazul copiilor, sunt recomandate analize la domiciliu, pentru a le putea oferi o stare de siguranță și liniște.

Analiza rezultatelor acestor analize oferă o imagine completă a ceea ce se întâmplă în corpul micului pacient și, astfel, permite medicului să aleagă tratamentul adecvat. Ce analize ar trebui să fie realizate profilactic pentru un copil?

Ce analize medicale trebuie efectuate pentru un copil?

  • Morfologia sângelui

Morfologia sângelui este o analiză de bază, fiind adesea punctul de plecare pentru diagnostice ulterioare. Rezultatul oferă o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate, iar atunci când este combinată cu rezultatele altor analize, permite detectarea eventualelor anomalii. Testul de sânge include atât numărul de globule roșii cât și albe din sânge, precum și hemoglobina și hematocritul.

  • ESR

Analiza ESR detectează inflamația în organism, dar un rezultat pozitiv nu indică o cauză specifică a infecției, prin urmare este necesar un diagnostic suplimentar.

  • Nivelul de fier

Fierul este unul dintre elementele cheie pentru dezvoltarea micronutrienților – cererea pentru acesta în perioada de creștere este foarte mare. Deficiența acestuia poate duce la apariția anemiei, care poate provoca oboseală, dureri de cap și agravarea generală a bunăstării, precum și tahicardie și scăderea tensiunii arteriale. O scădere a conținutului de fier din sânge poate fi un semnal că se dezvoltă o boală gravă – de exemplu, cancerul măduvei osoase.

  • ASO

Analiza ASO detectează antigenul streptococului A din sânge. Prezența acestuia indică faptul că un copil este purtător sau a avut în trecut infecție streptococică. Este recomandat în special copiilor care au suferit de angină (în special purulentă) sau scarlatina. În ambele cazuri, simptomele includ o durere severă în gât și o febră mare.

  • Proteina C reactivă

CRP este o proteină în fază acută care este produsă de ficat atunci când organismul se inflamează. Se recomandă atunci când se suspectează o infecție bacteriană, virală, fungică sau parazită, precum și existența unor boli autoimune și cancer. Creșterea CRP este adesea însoțită de febră, care este una dintre indicațiile pentru recoltarea analizei. În plus, rezultatul obținut poate ajuta la identificarea unei infecții specifice – un CRP de 40-200 mg/l indică o infecție bacteriană, iar 20-40 mg/l înseamnă că infecția este cel mai probabil de natură virală.

  • Analiza urinei

Urina este compusă din multe substanțe ale căror niveluri pot ajuta la detectarea stării de sănătate și detectarea unei probleme în funcționarea organelor precum rinichii, ficatul și pancreasul. Analiza de urină este analiza de bază pentru a detecta o infecție a tractului urinar. În plus, sunt analizate culoarea și claritatea urinei. Pentru ca rezultatul să fie cât mai precis, urina trebuie colectată pe stomacul gol, de preferință dimineața. Este recomandat ca urina copilului să fie testată la fiecare 2 ani, deși cel mai bine se face anual, cu analize periodice.

Fiecare dintre rezultate trebuie consultate cu un medic. Nu ar trebui să cauți diagnosticul pe cont propriu, de exemplu pe Internet – cunoștințele disponibile acolo oferă doar o vedere generală a situației sau conțin informații eronate. În cazul unei probleme atât de importante precum sănătatea copilului, este nevoie de o opinie de specialitate, care va selecta metoda de tratament adecvată.