Ceaiul de păpădie vă poate ajuta la reducerea aportului caloric și la pierderea în greutate, în special dacă îl consumați în locul băuturilor care au nivelul caloric mai mare cum ar fi sucul sau apa minerală. Proprietățile diuretice ale ceaiului de păpădie pot cauza pierderea apei din organism. Cu toate acestea, consumul de ceai de păpădie nu garantează că veți scăpa de kilograme foarte ușor.

Beneficiile calorice ale ceaiului de păpădie

Ceaiul de păpădie și de alte plante nu conțin aproape nicio calorie, făcându-le alegeri excelente în timpul slăbitului. O cană de ceai de plante, inclusiv de păpădie, oferă doar 2 calorii. În comparație, o doză de 340 de grame de cola oferă 150 de calorii și o cană de suc de afine neîndulcit are 116 calorii. Consumul ceaiului de păpădie în locul alternativelor cu un număr caloric mai mare vă poate ajuta  în general la reducerea aportului caloric, pentru o slăbire mai eficace.

Utilizări pentru pierderea în greutate

Ceaiul de păpădie vă poate ajuta la pierderea în greutate dacă îl consumați înainte de mese sau dacă îl folosești la gătit. Potrivit unor cercetători americani, ceaiurile de plante se pot folosi ca stocuri de supă pentru a spori pierderea în greutate și consumul de ceai de rădăcini de păpădie înainte de a mânca promovează dezintegrarea grăsimii și colesterolului, deoarece stimulează secrețiile gastrice. Consumul de ceai de păpădie înainte de masă poate ajuta și la stimularea sațietății- ceaiul ocupă spațiu în stomacul dumneavoastră, făcându-vă să vă simțiți sătul/ă și astfel consumul altor calorii în timpul meselor va fi mai puțin.

Efectele diuretice ale păpădiei

Păpădia are rol diuretic, potrivit Universătății Centrului Medical din Maryland, așadar consumul în cantități mari a ceaiului făcut din frunze de păpădie poate cauza și pierderea apei din corp, nu doar a țesutului adipos. Dacă pierdeți mai mult de 1- 1,5 kg săptămânal, șansele sunt că pierdeți în greutate cel puțin o cantitate de apă din corp. În timp ce pierderea apei din corp e bună, dacă aveți exces de retenție de fluide, prea multă apă pierdută din organism poate cauza deshidratare.

Când trebuie evitată

Universitatea Centrului Medical din Maryland informează că păpădia e în genera sigură, dar poate declanșa reacții alergice la unii oameni și poate interacționa cu anumite medicamente, suplimente și alte ierburi. Centrul recomandă utilizarea cu prudență a păpădiei în combinație cu antiacizi, diuretice, medicamente de diabet sau medicamente ce cauzează subțierea sângelui.