Într-un articol precedent am văzut ce fel de tipuri de izolație termică există pe piață. Fiecare dintre noi şi-a pus cel puţin o dată problema izolaţiei casei în care trăieşte. În acest sens, tot felul de întrebări vă dau târcoale: ,,Este izolaţia avantajoasă? Este ea eficientă?” Dacă aţi găsit răspunsul la aceste întrebări, altele noi apar, sporind starea de indecizie: ,,Izolaţie interioară sau izolaţie exterioară?” Scopul acestui articol este de a îţi răspunde la aceste frământări şi de a te ajuta să iei mai uşor o decizie în ceea ce priveşte izolaţia casei. Astfel că am ales să discutăm despre izolație interioară vs izolație exterioară.

Mai întâi trebuie precizat faptul că, indiferent de tipul ei, izolaţia reprezintă un mare plus din perspectiva confortului termic, fie că este iarnă sau vară. De asemenea, fiecare individ trebuie să ştie că el nu îşi poate izola casa de unul singur şi că trebuie să apeleze la ajutorul specialiştilor în acest domeniu, care îi pot recomanda produse de calitate necesare construcţiei izolaţiei. Surprinzător sau nu, trebuie să ai anumite cunoştinţe pentru acest lucru, în caz contrar s-ar putea să aplici prea mult sau din contră, prea puţin strat adeziv, să laşi o prea mare distanţă între plăcile de polistiren, iar toate acestea conduc la apariţia mucegaiului în interiorul casei tale (în cazul izolaţiei exterioare) si gasirea unor solutii antimucegai pentru indepartarea acestuia.

Din punct de vedere al costurilor, izolaţia exterioară este mult mai scumpă, însă şi mult mai eficientă, majoritatea specialiştilor în acest domeniu recomandând acest tip de izolaţie. Aceasta combate frigul direct de unde vine, şi nu de unde acesta ajunge, ca în cazul izolaţiei interioare, când frigul trece de primul strat al locuinţei şi ajunge la izolaţia interioară. Din nou, dacă aceasta nu a fost realizată de specialiști, nu e utilă, ea permiţând frigului să ajungă în locuinţă.

În al doilea rând, izolaţia exterioară nu ocupă din spaţiul apartamentului precum izolaţia interioară, în cazul în care pentru construcţia ei au fost folosite materiale ieftine. Pe lângă acest minus, izolaţia interioară mai are unul, şi anume acela că sunt necesare dibluri foarte mari pentru a fixa caloriferele, astfel încât diblurile să pătrundă izolaţia şi să ajungă la perete. În plus, în cazul în care sunteţi mai degrabă orientaţi spre utilizarea unei izolaţii interioare, trebuie să ştiţi faptul că nu vă veţi mai putea decora casa cu diferite tablouri sau alte ornamente, pentru că aceasta ar însemna să găuriţi izolaţia pentru a le agăţa în cui. Mai sus am precizat faptul că izolaţia interioară ocupă din spaţiul apartamentului, dar doar dacă sunt folosite produse ieftine, deoarece poate puţini dintre voi ştiu, dar există şi polistiren subţire special creat pentru izolaţiile interioare, însă acesta este mai scump.

De asemenea, dacă totuşi optezi pentru izolaţia interioară, mai trebuie să ştii că pereţii trebuie foarte bine curăţaţi înainte de acest proces, deoarece orice strat de zugrăveală în exces, care nu a fost înlăturat poate crea probleme pentru sănătatea peretelui.

Specialiştii recomandă şi izolaţia interioară, dar doar dacă e vorba de izolarea unei cabane de lemn, în cazul căreia izolaţia exterioară i-ar strica aspectul.

Aşadar, după cum ai putut observa prin compararea izolație interioară vs izolație exterioară, există de ambele părți atât aspecte pozitive, cât şi aspecte negative. Tu trebuie să pui aceste lucruri în balanţă şi să vezi care dintre ele este mai eficientă pentru casa şi buzunarul tău, însă nu uita că vei avea nevoie şi de un specialist pentru ca lucrurile să iasă aşa cum îţi doreşti.