Centrele de date nu sunt doar o parte necesară a vieții noastre digitale – ele reprezintă, de asemenea, o perspectivă fascinantă asupra viitorului tehnologiei. Centrele de date au evoluat de la simple depozite centralizate de informații la centre complexe de procesare a datelor. Aceste centre de date moderne sunt concepute pentru a susține totul, de la simpla stocare a datelor până la sisteme avansate de inteligență artificială care pot învăța, se pot adapta și chiar pot prezice evenimente viitoare.

Complexitatea centrelor de date crește pe măsură ce ne bazăm tot mai mult pe cloud computing și pe dispozitivele Internet of Things (IoT). Cantitatea de date stocate și procesate de aceste facilități crește exponențial în fiecare an și se estimează că această tendință va continua în viitorul apropiat.

De exemplu, cloud computing a devenit o opțiune populară pentru întreprinderi, deoarece le permite să își acceseze datele de oriunde din lume cu o conexiune la internet. De asemenea, companiile pot utiliza cloud computing pentru a partaja resurse și aplicații în mai multe locații.

Colocarea centrelor de date este unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creștere de pe piața centrelor de date

Această creștere a fost impulsionată de cererea de hiperscale, care a dus la nevoia de mai mult spațiu și de o densitate mai mare în centrele de date existente.

Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, este important să știm ce este cererea hyperscale. Companiile hyperscale sunt întreprinderi tehnologice mari care au o prezență semnificativă în industria lor, cum ar fi o platformă sau un motor de căutare sau un retailer online. Acestea au nevoie de cantități masive de putere de calcul și de capacitate de stocare pentru a-și desfășura operațiunile fără probleme și în mod eficient; aceste cerințe le fac candidații ideali pentru serviciile de colocare, deoarece au nevoie de o capacitate flexibilă care poate crește sau se poate reduce rapid, în funcție de necesități.

În plus față de cererea de hyperscale, reducerea cerințelor de capex (cheltuieli de capital) pentru noi facilități a dus la o activitate de construcție mai intensă în general – ceea ce înseamnă că există o mulțime de oportunități pentru furnizorii de colocare care pot oferi flexibilitate la prețuri competitive, oferind în același timp clienților acces la noi piețe cu potențial de creștere ridicat.

Consumul de energie rămâne o provocare a centrelor de date

Industria centrelor de date se confruntă cu o provocare. Trebuie să crească eficiența energetică a instalațiilor sale și trebuie să facă acest lucru rapid. Aceasta nu este doar o chestiune de protecție a mediului, ci și de menținere a profitabilității.

Problema este că metodele tradiționale de reducere a consumului de energie implică sacrificarea performanței. De exemplu, rularea serverelor la temperaturi mai scăzute reduce consumul de energie, dar crește și latența; oprirea serverelor atunci când nu sunt utilizate reduce consumul de energie, dar reduce și cantitatea de date care poate fi stocată.

Acest lucru i-a determinat pe mulți operatori de centre de date să caute noi modalități de reducere a consumului de energie fără a sacrifica performanța. O astfel de soluție este virtualizarea: deși este încă o tehnologie tânără, aceasta permite o mai mare flexibilitate decât abordările tradiționale – și prezintă deja rezultate promițătoare sub forma unui consum redus de energie și a unei eficiențe sporite.

Pe lângă această soluție, există și alte tehnologii noi în curs de dezvoltare care promit reduceri și mai drastice ale consumului de energie fără a sacrifica performanța – și acestea sunt urmărite de unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, precum și de startup-uri mai mici care caută modalități de a avea un impact asupra planetei noastre înainte de a fi prea târziu!

Două centre private pentru colocare server București se mândresc cu acreditări ecologice în România. Ambele centre de date au fost proiectate pentru a utiliza cât mai puțină energie, astfel încât să poată economisi bani pe facturi, contribuind în același timp la reducerea amprentei de carbon.