Părinții înaintează în vârstă, copiii cresc și ei și, la un moment dat, copiii vor fi cei care vor începe să aibă grijă de părinții lor, rolurile inversându-se. Date fiind progresele care au avut loc în domeniul medicinei, tot mai multe persoane trăiesc acum până la 90 de ani și chiar și mai mult. Chiar dacă trăiesc mai mult, asta nu înseamnă că trăiesc și mai bine. Mulți vârstnici suferă de probleme de mobilitate, afecțiuni cronice, demență și alte probleme de sănătate care solicită îngrijire de specialitate, supraveghere și foarte multă atenție.

Ce implică îngrijirea unui părinte ajuns la vârstă înaintată?

Foarte mulți adulți care au grijă de părinții lor ajunși la o vârstă înaintată se confruntă cu niveluri ridicate de stres. Practic, ei încearcă să gestioneze responsabilitățile zilnice financiare, gospodărești, de îngrijire a sănătății și de planificare pe termen lung pentru două gospodării. Părinții pot fi instabili din punct de vedere financiar, pot suferi de afecțiuni severe, în timp ce pot exista și presiuni în interiorul familiei cărora trebuie să le facă față, mai ales atunci când alte rude apropiate nu sunt de acord cu unele decizii.

Mulți adulți iau decizia de a avea grijă de părinții lor, dar îngrijirea unui părinte vine cu câteva capcane. Pe măsură ce înaintează în vârstă, părinții vor începe să aibă nevoie de tot mai mult ajutor, de la asistență pentru a face lucruri de bază până la sarcini foarte intime legate de igienă. Copiii pot fi o importantă sursă de sprijin financiar, fizic și emoțional pentru părinții lor, dar trebuie să aibă grijă să nu înceapă se se comporte într-un mod autocratic, asta însemnând să ia decizii cu privire la viața părinților fără a-i consulta, de exemplu. Recomandat este să încercați să comunicați cât mai deschis și să luați în considerare dorințele și preocupările părinților.

Cum avem grijă de un părinte în vârstă care suferă de afecțiuni severe?

În schimb, dacă un părinte suferă de demență sau de alte afecțiuni severe, poate fi necesar să apelați la servicii profesionale de îngrijire persoane vârstnice. Pe parcursul îmbătrânirii, pot apărea tot felul de afecțiuni severe și, ca urmare, relația cu părintele se poate schimba. Acesta s-ar putea să nu își mai amintească lucruri importante și tot felul de amintiri, ceea ce vă poate provoca multă suferință. Totuși, dacă v-ați asumat responsabilitatea de a avea grijă de el, trebuie să vă găsiți puterea de a prelua controlul asupra chestiunilor financiare ale familiei și asupra funcționării de zi cu zi a gospodăriei, printre toate celelalte sarcini pe care le aveți. Este esențial să discutați sincer despre bani, despre eventualele schimbări care trebuie aduse locuinței astfel încât să devină mai sigură sau despre opțiunea de a apela la servicii profesionale de îngrijire la domiciliu, dacă părintele nu se simte încă pregătit pentru a intra într-un azil de bătrâni. De asemenea, este necesar să vă gândiți și în viitor și la cum anume vor evolua afecțiunile părintelui, dacă mobilitatea sa va avea și mai mult de suferit, dacă necesitățile de îngrijire vor deveni și mai scumpe.

În cele din urmă, îngrijirea unui părinte în vârstă, poate fi o provocare deosebită din cauza complexității relației părinte-copil, dar mai ales din cauza schimbărilor care apar pe măsură ce timpul trece și deteriorează din ce în ce mai mult starea de sănătate fizică, mentală și emoțională a părintelui. Pentru a vă fi mai ușor să aveți grijă de un părinte în vârstă, încercați să luați în considerare serviciile profesionale de îngrijire persoane vârstnice, să comunicați întotdeauna deschis, sincer și cu blândețe și să vă acceptați părintele exact așa cum este.