Uniformele medicale reprezintă atât emblemele profesiei, cât și piese de vestimentație care asigură igiena necesară în timpul activității. Costumele medicale se adresează unei categorii vaste de profesii. Acestea sunt folosite de medicii stomatologi, laboranți, kinetoterapeuți, medici veterinari, etc.

De aceea, pentru a lăsa o impresie credibilă încă de la primul contact cu pacienții, alege uniforme medicale de cea mai bună calitate, care să reflecte profesia pe care o practici.

Ține cont de câteva sfaturi înainte să faci vreo alegere în acest sens:

Materialul

Uniformele medicale sunt concepute pentru activități intense, purtări repetate și evident, spălări frecvente, în scopul de a fi menținute în condiții de igienă impecabilă. Astfel, materialele care fac față cu succes acestui domeniu de activitate sunt bumbacul natural sau poliesterul. Bumbacul natural oferă o senzație confortabilă de moale la purtare. Poliesterul nu menține umezeala și se usucă rapid.

Cel mai recomandat tip de uniformă medicală este cea compusă dintr-un amestec de fibre sintetice și naturale. Astfel, compoziția din bumbac trebuie să fie moderată pentru a evita neajunsurile aferente acestui tip de țesătură: decolorate, deformare, cute, etc. Un articol vestimentar care include atât țesături din bumbac, cât și fibre sintetice garantează o purtare ușoară, rezistență la șocuri și spălări repetate și în plus, reduce excesul de transpirație.

Aspectul

Uniforma medicală este cartea ta de vizită, piesa care simbolizează și transmite încredere pacienților. Astfel, poți întâlni pantaloni medicali în diverse culori sau cămăși medicale cu imprimeuri desenate.

Contextul în care purtată

Îmbrăcămintea medicală se alege după specificul profesiei. De exemplu, medicii generaliști sau stomatologi pot purta uniforme uni cromatice, în timp ce doctorii care lucrează cu copiii vor interacționa mai ușor cu pacienții dacă înlocuiesc clasicul halat alb printr-o uniformă cu personaje din Disney.

Anotimpul

Uniformele medicale trebuie alese în funcție de anotimp. În timpul verii, cele mai potrivite modele sunt cele cu mânecă scurtă, însă, când vremea se răcește, medicii și asistentele trebuie să se orienteze către modele mai groase, pentru un confort termic optim.

Mărimea potrivită

Hainele pe care cadrele medicale le utilizează în cadrul consultațiilor și operațiilor trebuie să fie confortabile și lejere în timpul mișcărilor. O mărime strâmtă sau din contră, prea largă creează dificultăți de concentrare în timpul actelor medicale, fapt care pune în pericol sănătatea pacienților.

Accesoriile care completează uniforma

În afara costumului medical, există și accesorii care trebuie alese cu atenție. De exemplu, saboții cu talpă antiderapantă pentru a evita alunecarea. Ciorapii medicinali pentru a reduce senzația de oboseală după orele petrecute în picioare. Mai mult, ciorapii medicinali, sau bonetele se găsesc pe piață într-o gamă variată de culori care pot fi asortate uniformei.

 Uniforma medicală îndeplinește un dublu rol: îi ajută pe medici să fie ușor de identificat și îi protejează de fluide, sânge sau alte substanțe care pot lua contact cu pielea. De asemenea, costumele medicale contribuie mai mult decât ai crede la prima impresie pe care o lasă un cadru medical pacienților săi. O uniformă îngrijită transmite responsabilitate pentru igienă și profesionalism.