Îngrijirea dentară adecvată pentru copii este crucială pentru menținerea sănătății orale și a unui zâmbet frumos pe termen lung. Atunci când copiii necesită aparate dentare pentru corectarea aliniamentului dentar, este esențial să acorde o atenție deosebită igienei lor orale pentru a preveni problemele dentare și pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic.

De ce Cris Smile?

Cris Smile este un cabinet stomatologic situat în sectorul 5 al Bucureștiului, recunoscut pentru serviciile sale de înaltă calitate în stomatologia pediatrică, implantologie dentară, ortodonție și multe altele. Cu o echipă de medici stomatologi specializați în îngrijirea copiilor și a adolescenților, Cris Smile oferă soluții complete de îngrijire orală pentru cei mici, într-un mediu prietenos și relaxant.

Servicii oferite de Cris Smile:

 • Stomatologie copii: Cris Smile pune nevoile speciale ale copiilor în prim-plan și oferă servicii complete de stomatologie pediatrică, inclusiv consultații, igienizări, tratamente preventive și corective.
 • Aparate dentare pentru copii: Pentru copiii care necesită corectarea aliniamentului dentar, Cris Smile oferă opțiuni variate de aparate dentare adaptate nevoilor fiecărui pacient.
 • Implantologie dentară: Pentru adolescenții care pot avea nevoie de înlocuirea dinților lipsă în viitor, Cris Smile oferă servicii de implantologie dentară de înaltă calitate.

Importanța îngrijirii corecte a dinților cu aparat dentar pentru copii

Aparatele dentare pentru copii au rolul de a corecta aliniamentul dinților și de a îmbunătăți sănătatea orală a micuților. Cu toate acestea, pentru ca tratamentul să fie eficient și să prevină problemele dentare, este crucial să se acorde o atenție deosebită igienei orale. Iată câteva aspecte cheie legate de îngrijirea corectă a dinților cu aparat dentar pentru copii:

 1. Periajul regulat

Periajul regulat este fundamental pentru păstrarea sănătății orale. Copiii trebuie învățați să perieze dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, folosind o pastă de dinți fluorurată. Este important să se acorde atenție în special zonelor din jurul bracket-urilor și a sârmelor pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene.

 1. Utilizarea aței dentare

O atenție deosebită trebuie acordată utilizării aței dentare. După ce apar primele dințiși permanenți și aparatele dentare sunt montate, este important să se folosească ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți și sub sârme. Acest lucru ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene și a cariilor dentare.

 1. Vizite regulate la stomatolog

Programarea de vizite regulate la stomatolog sau la ortodont este esențială în timpul purtării aparatului dentar. Medicul stomatolog va efectua controale și igienizări periodice, va verifica dacă aparatul dentar este în bună stare și va face eventuale ajustări. Vizitele regulate asigură monitorizarea eficacității tratamentului ortodontic și prevenirea problemelor.

 1. Evitarea alimentelor și băuturilor dăunătoare

Copiii ar trebui să evite alimentele și băuturile care pot fi dăunătoare pentru dinți și aparatele dentare. Acestea includ alimentele tari sau lipicioase, precum bomboanele tari sau gumă de mestecat, care pot deteriora aparatele dentare. De asemenea, este important să se evite băuturile zaharoase sau acidulate, care pot provoca carii dentare.

 1. Protecția împotriva traumelor

rotecția împotriva traumelor dentare este deosebit de importantă pentru copiii activi care sunt implicați în sporturi sau activități care pot prezenta un risc crescut de leziuni dentare. Acest aspect este deosebit de relevant în cazul copiilor care poartă aparate dentare, deoarece aceste dispozitive pot fi mai vulnerabile la daune în timpul unor evenimente neașteptate. Iată mai multe detalii despre protecția împotriva traumelor dentare și dispozitivele folosite pentru acest scop:

Măști dentare

Măștile dentare, cunoscute și sub denumirea de protecții bucale sau protejatoare pentru dinți, sunt dispozitive speciale create pentru a proteja dinții și gură în timpul activităților sportive. Aceste măști dentare sunt confecționate din materiale durabile, cum ar fi siliconul sau poliuretanul, și sunt proiectate pentru a se potrivi confortabil în gură. Există mai multe tipuri de măști dentare disponibile:

 1. Măști dentare pentru sporturile de contact: Aceste măști dentare sunt concepute pentru sporturile în care există un risc crescut de impact sau contact fizic, cum ar fi fotbalul, hocheiul sau boxul. Ele oferă o protecție solidă pentru dinți și pot include și protecție pentru buze și maxilar.
 2. Măști dentare pentru activități non-contact: Pentru sporturile care nu implică contact direct sau impact puternic, cum ar fi ciclismul sau tenisul, există măști dentare mai subțiri și mai ușoare, care totuși oferă protecție împotriva eventualelor traume dentare.

Proteze de protecție pentru dinți

Protezele de protecție pentru dinți sunt dispozitive personalizate create în cabinetul stomatologic sau ortodontic pentru a oferi o protecție sporită în cazul în care copilul are un aparat dentar. Aceste proteze sunt realizate din materiale durabile și sunt modelate pe baza configurației specifice a dinților și a aparatului dentar al copilului.

Avantajele protezelor de protecție pentru dinți includ:

 • Protecție individualizată: Protezele sunt create pentru a se potrivi exact pe dinții și aparatul dentar al copilului, oferind o protecție maximă.
 • Confort sporit: Datorită personalizării, protezele sunt confortabile și nu interferă cu funcționalitatea sau cu tratamentul ortodontic în curs.
 • Durabilitate: Aceste proteze sunt confecționate din materiale rezistente, ceea ce le face potrivite pentru sporturile de contact.
 • Facilitate de vorbire: Protezele personalizate sunt concepute pentru a nu afecta vorbirea copilului și pentru a permite comunicarea fără dificultăți în timpul activităților sportive.
 • Prevenirea leziunilor: Cu o proteză de protecție pentru dinți, riscul de leziuni sau fracturi dentare în timpul sporturilor este redus semnificativ.

Este important ca părinții să discute cu medicul ortodont sau cu medicul stomatolog al copilului pentru a determina care este cea mai potrivită opțiune de protecție împotriva traumelor dentare în funcție de tipul de sport sau activitate pe care copilul îl practică. Protecția adecvată poate ajuta la evitarea leziunilor dentare neplăcute și la menținerea sănătății orale în timpul tratamentului ortodontic.

 1. Educație și comunicare

Educația este cheia pentru a asigura că copiii înțeleg importanța îngrijirii corecte a dinților cu aparat dentar. Părinții ar trebui să le explice copiilor săi importanța periajului regulat, a folosirii aței dentare și a evitării alimentelor dăunătoare. O comunicare deschisă și pozitivă îi va ajuta să dezvolte obiceiuri sănătoase de igienă orală care îi vor însoți pe termen lung.

Îngrijirea corectă a dinților cu aparat dentar pentru copii este esențială pentru prevenirea problemelor dentare și pentru obținerea rezultatelor dorite în tratamentul ortodontic. Prin urmarea sfaturilor de mai sus și prin vizitarea regulată a unui cabinet stomatologic de încredere precum Cris Smile, părinții pot contribui la menținerea sănătății orale a copiilor și la obținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor pe termen lung. Dacă sunteți în căutarea unui cabinet stomatologic de încredere în sectorul 5 al Bucureștiului, Cris Smile este alegerea perfectă pentru îngrijirea stomatologică a copiilor dumneavoastră.

Viziteaza Cris Smile – stomatologie sector 5:

Telefon: 0723 918 404

Email: rahova@cris-smile.ro

Locație: Str. Malcoci, nr.2, Bloc 36, Sc. B, Parter, Sector 5.