În cadrul unui proces civil, există mai multe tipuri de despagubiri accidente rutiere pe care reclamantul le poate solicita. Una dintre acestea sunt daunele compensatorii, iar daunele compensatorii pot fi clasificate în continuare în daune materiale și daune morale. Mai jos vom analiza daunele compensatorii, vom defini daunele materiale și vom da o definiție a daunelor morale.

Definiția daunelor compensatorii

Daunele compensatorii sunt daunele care apar ca rezultat direct al prejudiciului suferit de un reclamant care depune o acțiune civilă. „Vătămarea” în acest sens nu înseamnă neapărat vătămare corporală, dar poate include și daune materiale, oportunități pierdute sau multe alte pierderi. Trăsătura comună este că toate sunt direct legate de incidentul în cauză.

Daunele compensatorii sunt distincte de daunele nominale (care sunt valabile, dar dificil de apreciat) și daunele punitive (care intenționează să-l pedepsească pe cel rău și să descurajeze un incident similar în viitor).

Atât daunele materiale, cât și cele morale sunt tipuri de daune compensatorii care reprezintă tipuri de despagubiri accidente rutiere.

Definiția daunelor pecuniare

Pagubele materiale sunt pur și simplu daune compensatorii cuantificabile. Ele pot fi măsurate în termeni financiari și sunt incluse în majoritatea proceselor civile. Câteva exemple de daune materiale includ:

 • Costuri medicale, care pot include facturi de ambulanță, facturi de spital, facturi ale medicilor, cheltuieli cu medicamente etc.
 • Salarii pierdute deoarece reclamantul nu poate lucra ca urmare a incidentului în cauză
 • Costuri de îngrijire viitoare
 • Daune fizice, care pot include daune asupra oricărei proprietăți deținute de reclamant

Pe scurt, orice cheltuială legată direct de incidentul în cauză și cuantificabilă în mod clar poate fi inclusă la definirea daunelor materiale.

Definiția pagubelor nepecuniare

Daunele morale sunt daune compensatorii care nu pot fi cuantificate clar în termeni monetari. Ele tind să fie dificil de măsurat, deoarece sunt costuri mai subiective și nu simple. Câteva exemple ale acestor daune sunt:

 • Durere și suferință, care pot fi acordate dacă reclamantul suferă dureri grave și/sau suferințe din cauza incidentului
 • Stres emoțional, care poate fi acordat dacă reclamantul are depresie, anxietate sau alte vătămări emoționale
 • Deficiența de viață, care poate fi acordată dacă reclamantul are o reducere pe termen lung a calității vieții din cauza incidentului
 • Deteriorarea relațiilor, care poate fi acordată dacă relațiile reclamantului cu familia, prietenii, colegii sau alții se deteriorează din cauza incidentului
 • Deteriorarea abilităților mentale, care poate fi acordată dacă are o capacitate mentală redusă de incident
 • Deteriorarea abilităților fizice, care poate fi acordată dacă are o capacitate fizică redusă de incident
 • Pierderea salariilor viitoare, care poate fi acordată ca urmare a diminuării capacității reclamantului de a lucra în viitor
 • Orice alte daune suferite din cauza incidentului și care nu sunt ușor de măsurat ar putea fi, de asemenea, incluse într-o definiție a daunelor morale.

Solicitați un avocat să te ajute să determini daunele

Deoarece daunele care pot fi solicitate în timpul unui proces civil sunt numeroase și sunt clasificate în mai multe grupuri, nu ar trebui să încerci să determini daunele pe cont propriu. Dacă ai un proces civil, lasă un avocat să te ajute să stabilești care sunt despăgubirile adecvate.